Je leven is een geschenk

Eefde | Zevendaagse juli 1990
vrijdagavond 6 t/m vrijdag 13 juli
Hanna Mobach, Rode jas, 1998.Rode terracotta,110 x 52 x 14 cm[1]
“Een van de mechanismen die ons op de plek houden, in de versmalling, is dat wij in het praten kunnen vluchten. Je kunt ook in het zwijgen vluchten.
Daarom wou ik het zo doen dat we nu drie dagen zwijgen, helemaal, aldoor zwijgen. En de vierde dag praten. Ja? Allemaal praten. En kijken hoe dat is, kijken of dat praten dan nog precies hetzelfde is als toen je hier kwam. En dag vijf, zes en zeven zwijgen we weer. 
Dan hebben we alles gehad, dat is gewoon leuk. Dan kun je jezelf nagaan. Want je kunt in zwijgen natuurlijk jezelf verschrikkelijk vermommen – er zijn er heel veel, hoor, die zich in zwijgen vermommen. Die zijn dan zó heilig en zó stil, je wordt er niet goed van... Daar is het heel goed voor om weer eens uit volle borst te kletsen, want zo leer je jezelf kennen.Uit: Meditatie is een avontuur’, zevendaagse juli 1990, vrijdagavond.
toespraken zevendaagse juli 1990

Meditatie is een avontuur
Inleiding vrijdagavond


Elke autoriteit wordt leeg
Inleiding en gesprek zaterdag


De mens onder het jasje
Inleiding zondag


De inzichtelijke reis
Inleiding en gesprek maandag


Niets doende komt de lente…
Inleiding dinsdag


Beide werelden verenigen
Inleiding en gesprek woensdag


Hoe houd ik een open geest
Inleiding donderdag


Sjechina
Inleiding en gesprek vrijdag


[1] Hanna Mobach vertelde een keer dat deze jas voor haar stond voor de persoon die we in dit leven ‘dragen’ – precies hetzelfde beeld dat Maarten Houtman gebruikt in zijn toespraak van zondag: De mens onder het jasje.

naar boven

< terug naar ‘Sessies in Eefde