Verdwaald in een verdeelde wereld

Huissen | Zevendaagse juli 1992
vrijdagavond 10 juli t/m woensdag 17 juli
Hanna Mobach, Roodbruine poppen (1985) [1]
“Dat tekort aan besef, maakt dat wij verdwaald zijn in een verdeelde wereld. En dat verdeeld zijn, brengt haast mee. Want wat verdeeld is, moet op een of andere manier weer bij elkaar gebracht worden. En daar zijn we aldoor mee bezig. We beseffen niet dat alles al een innerlijk verband heeft.
Wij scheppen dus eigenlijk een wereld in een wereld. En die wereld die wij scheppen, is niet alleen eindig, maar die is in een conflict. De manier waarop wij omgaan met onszelf en met de dingen, is één groot conflict. Omdat het in de levende adem van de schepping iets bouwt, iets creëert, wat niets meer van die adem bezit, wat niet langer meegaat dan de materiële mogelijkheid. Terwijl in werkelijkheid alles wat we kunnen zien en tasten en voelen en ervaren, een voorlopige uitdrukking is van een tijdloos geheel – wat een geheel blijft, een ademend geheel.Maarten Houtman, Het moment tot voltooiing te laten komen, Vijfdaagse juli 1992, maandag
toespraken van juli 1992:

Jezelf beseffen in je situatie
Inleiding vrijdagavond


Van jezelf uit handelen
Inleiding en gesprek zaterdag


‘Voldoen’ is jezelf verloochenen
Inleiding zondag


Het moment tot voltooiing te laten komen
Inleiding en gesprek maandag


Je bent van dat alles
Inleiding dinsdag


De geest moet zichzelf doorzien  
Inleiding woensdag


Om je straatje heen de onmetelijkheid
Inleiding en gesprek donderdag


In voeling leven  
Inleiding en gesprek vrijdagmorgen


[1] ‘Roodbruine poppen’ van Hanna, Maarten’s vrouw, staat ook op de openingspagina van haar website www.hannamobach.nl. Inmiddels biedt de huidige website ook een zekere rondgang door het werk van Hanna Mobach: vanuit de Lijst van illustraties kunt u afbeeldingen van haar werk bekijken, in de context waarin ze hier geplaatst zijn.

naar boven

< terug naar ‘Sessies in Huissen