De studie van het bewustzijn

Eefde | Vijfdaagse december 1990
vrijdagavond 14 t/m woensdag 19 december

“Echte meditatie is onderzoek van je bewustzijn.”
Zo begint Maarten Houtman zijn inleidende toespraak van de sessie van december 1990.
Maar was die ‘studie van het bewustzijn’ geen taak van de psychologie? Dat is al die jaren dat hij over dit onderwerp sprak, in zijn groepen een hardnekkig misverstand geweest. “Natuurlijk,” zegt Maarten, “verklaart de psychologie een heleboel. Dat is heel nuttig. Maar het gaat niet om te verklaren, het gaat om te ontdekken: wat drijft mij?”

Maarten geeft ons in die eerste toespraak enige aanwijzingen hoe we 's ochtends bij het wakker uit de diepe slaap, ons bewust kunnen worden van het onuitsprekelijke.
Dat lijkt voor ons, die al zolang onze onschuld verloren hebben, geen gemakkelijke opgaaf. In zijn toespraak van zondagmorgen signaleert hij de onrust daarover en zegt dan het volgende:

“Ik heb gemerkt aan de vragen dat het eerste wat bij bijna iedereen opkomt een ongerustheid is, van ‘wat is dat nou eigenlijk?’ en ‘wat betekent dat?’
Dat betekent dat je niet in staat bent om iets te bestuderen. Dat je veel te vlug een conclusie wilt. En dat heeft te maken met alles, niet alleen met je oefenen, maar met je hele leven. Het is een geesteshouding waarin het wezenlijke weinig kans krijgt om door te dringen.
Om te kunnen studeren heb je een kalme geest nodig, een geest die in staat is om dingen naast elkaar te laten bestaan; die niet altijd weer snel tot een conclusie wil komen over wat er gebeuren moet. Want als je snel tot een conclusie komt of tot een vermeende observatie, staat het proces waar het om gaat stil. Dat is natuurlijk het laatste wat we wensen, maar we doen het wel zo.”
toespraken vijfdaagse december 1990[1]

De werking van het bewustzijn
Inleiding vrijdagavond


Leven vanuit het totaal
Inleiding zaterdagmorgen


De dubbele ontwikkeling
Inleiding zondagmorgen


Ontmoeting
Inleiding zondagmiddag


Luisteren
Inleiding maandagmorgen


Alleen zijn
Inleiding maandagmiddag


Een oneindig verhaal
Inleiding dinsdagmorgen


Voeling met het geheel
Inleiding dinsdagmiddag


De dodendans beëindigen
Inleiding woensdagmorgen


[1] Tao-zen Cahier #2, oktober 2015 - zie eBoeken

naar boven

< terug naar ‘Sessies in Eefde