Wie ben ik, waar kom ik vandaan, wat is mijn verantwoordelijkheid

Tao-zen sessie 4-8 juli 2001
in de emmaüs priorij in Maarssen
8 video’s[1]

Woensdagavond 4 juli

“Ik kan jullie nooit vertellen welke weg je moet gaan. Het enige wat ik doen kan is proberen duidelijk te maken hoe je je eigen weg moet vinden. Want daar komt het op aan, dat je je eigen weg vindt. Dus niet mijn weg en ook niet de weg van je buurman, het is jouw eigen weg. Hoe vind je die?”
‘Jouw eigen weg, hoe vind je die?’ - inleiding woensdagavond, intro

Donderdagmorgen 5 juli

“Als je er rekening mee houdt dat wij allemaal geconditioneerd zijn, kun je nooit zeggen: ‘de wereld zit zus en zo in elkaar’, zonder erbij te zeggen: ‘dat is voor mij zo’. Want geen ander mens op de hele wereld heeft mijn bewustzijn, heeft mijn conditionering.”
‘Jezelf tussen haakjes zetten’ - inleiding donderdagmorgen, intro

Donderdagmiddag 5 juli

“In de wandelgangen heb ik veel verhalen gehoord over oorzaak en gevolg. Dat kennen we natuurlijk allemaal, in het heel concrete leven weet je heel goed dat je je vertilt als je iets wilt oppakken wat te zwaar is. Dat is duidelijk. Zo zijn er nog een heleboel dingen die heel duidelijk zijn. Maar in het gebied van de geest is het niet zo duidelijk.”
‘Probeer het open te houden’ - inleiding donderdagmiddag, intro

Vrijdagmorgen 6 juli

“Een half uur geleden was ik aan mijn boek aan 't schrijven. Beneden het raam waren een paar deelnemers rustig aan het praten. Ik las op mijn scherm: Als de geest stil is en het hart is waakzaam, kan de grote Aanwezigheid gevoeld worden.”
‘Doen zonder voornemen’ - inleiding vrijdagmorgen, intro

Vrijdagmiddag 6 juli

“Er was een klein jongetje dat geboren werd op een plantage, in een heel ver land. Al bij zijn geboorte ging het een beetje mis, want zijn moeder, die zeer geleerd was, kon hem niet voeden. Dus hij werd gevoed bij een Javaanse min.”
‘Jezelf tussen haakjes zetten’ - inleiding vrijdagmiddag, intro

Zaterdagmorgen 7 juli

“Woensdagavond heb ik ook al voorspeld dat we het zouden hebben over hoe je de verandering – de transformatie, de mutatie – van je bewustzijn een beetje dichterbij zou kunnen brengen, vanuit je geconditioneerde bewustzijn.”
‘Als je het inziet, werkt het’ - inleiding zaterdagmorgen,§

Zondagmorgen 8 juli

“Het is oneindig veel moeilijker om kalm en in vrede gade te slaan hoe je denkt, hoe je handelt, wat je verwacht en van waaruit je verwacht, dan een van de heel vele dingen in de wereld te volbrengen die ook nodig zijn.”
‘Kalm en in vrede gadeslaan’ - inleiding zondagmorgen, intro

Zondagmiddag 8 juli

“Donderdag is een zuster gestorven. Ze is op haar eigen verzoek niet opgebaard hier in de kapittelzaal – ze heeft vroeger bij mij gezeten.
Ik heb van een aantal zusters gehoord wat zij voor indruk hadden van dat sterven.”
‘Je uiteenzetten met jezelf’ - inleiding zondagmiddag, intro

[1] De tekst van deze acht toespraken staat in de e-Book uitgave ‘Wie ben ik, waar kom ik vandaan, wat is mijn verantwoordelijkheid’, die u vindt bij e-Publicaties


< terug naar Video's