Tao-zen
de weg van niet-dwang

Rustig zittend, niets doende,
komt de lente,
het gras groeit uit zichzelf
uit de zen-traditie

Over Tao-zen meditatie
“De Tao-zen meditatie die ik jarenlang met mijn groepen heb geoefend, combineert de oorspronkelijke zenmeditatie met de energie-oefeningen van het Taoïsme. Deze combinatie bestond in het vroegere China onder de naam Ch'an meditatie.
Iedereen die langer heeft gemediteerd, weet dat het geconditioneerde bewustzijn de ongeconditioneerde staat niet kan bereiken. Die overgang of sprong kan alleen vanuit een andere dimensie plaats hebben. Het is daarvoor nodig dat het bewustzijn van alledag zwijgt, stil valt of leegraakt van het bekende. De Taoïstische energie-oefeningen maken het ‘leegraken van het bekende’ gemakkelijker; de wilsinspanning van het ego wordt daarbij tot het minimum beperkt.

Uitgangspunt voor deze meditatie is het inzicht dat het huidige bewustzijn een mutatie moet ondergaan wil de mens kunnen handelen en denken vanuit het ongedeelde geheel, in overeenstemming met de kosmische werkelijkheid.
Wij handelen nog steeds vanuit de basisinstincten van zelfbehoud, territoriumbescherming en voortplanting (seks), wat leidde tot een menselijke samenleving, beheerst door agressie, wantrouwen en haat. Op mondiaal niveau heeft zich dat nu uitvergroot tot een wereldconflict, tussen arm en rijk, onderontwikkeld en hoog opgeleid, honger en overvloed, onmacht en macht, haat en tevredenheid.
Een oeroude ontwikkeling van het bewustzijn moet doorbroken worden, door de vrijwillige inspanning van het individu vanuit dat inzicht. Het is een waagstuk dat alle schijnzekerheden achter zich laat en herinnert aan de verre stemmen van wijzen, mystici en heiligen uit het verleden.”

Maarten Houtman.
U vindt op deze pagina een korte schets van de Tao-zen meditatie, zoals die door Maarten Houtman in zijn boek Tao-zen, de weg van niet-dwang aangereikt werd.
Het boek is alleen nog tweedehands verkrijgbaar, maar u kunt het hier integraal lezen als Online bladerboek, mét de originele tekeningen van Hana Mobach.  Er is ook een e-Book of Pdf versie aanwezig.

Adem en energie
“Het gevestigd zijn in de buik, eigenlijk vanaf een handbreedte onder de navel tot aan de bekkenbodem, is doorslaggevend voor het rustig kunnen zitten in een wakkere en ontspannen houding. Het is zo, dat bij het kunnen laten rusten van de adem, daar diep beneden, er vanzelf een levende, ontvankelijke en een weldadige rust door je heen trekt. Om zo te kunnen ademen moet je er lange tijd aandachtig aan oefenen, waarbij je natuurlijk invallende gedachten, spanningen en andere onverwerkte zaken tegenkomt.
Deze storingen kunnen zo groot zijn dat ze je afhouden van het oefenen tot je er, als een ervaren leraar je niet helpt begrijpen hoe het in elkaar zit, tenslotte helemaal mee ophoudt.
Dit is het moment dat je eigenlijk de energiecirculatie-oefeningen zou moeten doen – oude taoïstische oefeningen, die ons door Mantak Chia weer ter beschikking gekomen zijn; het hele systeem is nu voor ons toegankelijk. Hoofdzaak is je bewust te worden van de kanalen waardoor de energie in je lichaam stroomt. Dit gebeurt nu zonder dat je het merkt en staat, doordat je het niet ervaart, op een veel te laag pitje. Als je je van de loop van die stromingen bewust wordt, ervaar je warmte en kracht in al die delen waar het bewust werd.
Ook deze oefeningen leer je het snelst bij een ervaren leraar die deze werkingen kent. Dit neemt niet weg dat het zwaartepunt van al deze oefeningen ligt in het dagelijks doen thuis, op een tijdstip waarop je er redelijk zeker van bent dat je niet gestoord wordt. ”
Maarten Houtman, ‘Tao-zen, de weg van niet-dwang, p. 40. Ankh Hermes, 2e druk, 1991.

naar boven

 

< terug naar Tao-zen meditatie