Onopzettelijke aandacht

Maarssen | Weekend mei 1999
vrijdagavond 7 t/m zondag 9 mei
“Twee dagen om meer contact te krijgen met je meditatie en de daarvoor nodige onopzettelijke aandacht, ook tijdens het zomaar bij elkaar zijn, tijdens het eten, het binnenkomen en weggaan uit een ruimte, het sluiten en openen van deuren, het elkaar niet storen tijdens de slaaptijd….. kortom het proberen die twee dagen in vriendelijke aandacht voor je omgeving en jezelf door te brengen, vraagt om grote inzet en intensiteit.
Door dat te proberen stuit je ongezocht op de gewoontepatronen van praten, voelen en denken, lopen en stilzitten die je zogenaamde gewone leven beheersen, zonder dat je je daarvan bewust bent.
Die doorlopende vriendelijke aandacht voor alles wat je doet is belangrijker dan het zitten zelf. Dit komt omdat we het zitten ook weer onbewust hebben afgescheiden van het zogenaamde gewone leven. Daarmee hebben we het veroordeeld tot iets aparts buiten ons leven, en leggen we de werking ervan lam. Ook dat is natuurlijk niet onze bedoeling, maar het werkt wel zo.
Als we dit alles binnen onze aandacht houden, zonder opzettelijk stil of afstandelijk te zijn, maar alleen aandachtig, kunnen zelfs twee dagen van grote betekenis zijn. Daar vertrouw ik maar op.”

Maarten Houtman, Convocatie begeleidersweekend mei 1999.

toespraken & gesprekken mei ’99

Over de stille geest
Inleiding vrijdagavond


Naar binnen toe aandacht geven
Inleiding zaterdagmorgen


Welke methode
Inleiding zaterdagmiddag


Inzien wat we doen
Inleiding en gesprek zondagmorgen


< Terug naar ‘Sessies in Maarssen