Maarten Houtman gefilmd door Sherman de Jesus

uit het filmmateriaal van
‘De tijd op je hielen’
4 video’s
‘De tijd op je hielen’ is een in 2003 uitgezonden tv documentaire van Sherman de Jezus in vier delen, waarin telkens drie ouderen aan het woord komen over hun ervaringen met het ouder worden. Naast interviews zijn beelden te zien van hun dagelijkse bezigheden.
In het vierde deel, ‘Het veroveren van de tijd’, staat de naderende dood centraal – het besef dat niet de tijd voorbijgaat, maar jijzelf. Een van de drie geïnterviewden is Maarten Houtman, die vertelt over zijn levenswerk.

Interview met Maarten

Maarten Houtman wordt thuis voor de boekenkast geïnterviewd door Sherman de Jesus. Het is een kennismakingsgesprek, waarbij De Jesus zich een beeld probeert te vormen van de achtergrond van de persoon wiens levensverhaal straks op de tv zal verschijnen als ‘meditatie op het ouder worden’.

Maarten Houtman in ‘Het Veroveren van de Tijd’

Selectie van de fragmenten uit ‘Het veroveren van de tijd’ waarin Maarten Houtman voorkomt.

‘Het dilemma van de oefening’
Maarten Houtman over Krishnamurti

Maarten Houtman in gesprek met Ton Lathouwers en Nico Tydeman. In dit korte fragment vertelt Maarten over zijn ontmoeting met Krishnamurti.

‘Aandacht die de totale wereld in zichzelf terugvindt’
Groepsbijeenkomst met 'zitten' en gesprek.

“We hebben ons al heel vaak afgevraagd wat wij, met het oog op de totale mens die we zijn, in het gewone dagelijkse leven van onszelf ervaren. Dat is dus een samenwerking van de drie basisinstincten – zelfbehoud in allerlei vormen.
De hele schepping zoals wij die kennen, wordt bijeengehouden door het basisprincipe dat alle leven wil blijven leven. Daar hoort het tweede principe bij: territoriumbehoud, en in het verlengde daarvan territoriumbescherming en eventueel -verdediging. En als derde de voortplantingsdrift, voor ons: seks.”
Begin van de inleiding Maarten Houtman tijdens de bijeenkomst

< terug naar Video's