Terugkeren tot de Oorsprong

Huissen | Vijfdaagse december 1996
vrijdagavond 13 t/m woensdag 18 december
Download eBook
“Als je het gaat beseffen, schrik je eerst, je schrikt ervan waar je voorstaat. Want het is niet niks, als de levenskrachten, het ontstaan, het gaan verliezen van het vergaan. En dat is toch wat geleidelijk aan duidelijk wordt.
Dat is de ene kant van de historie.
De andere kant is dat wij altijd terug kunnen keren naar de oorsprong – christenen zeggen dan: tot God. We moeten heel goed beseffen dat dat geen groepsgebeuren is, maar een proces in de enkele mens: het is niet iets in twee mensen, maar het voltrekt zich in één mens.
Dat betekent dat we het niet kunnen organiseren. We kunnen het de mensen niet als voorbeeld voorhouden, we moeten het helemaal zelf ontdekken. En uit die ontdekking onze conclusies trekken.
Als ik dat zeg, lijkt dat een beetje uitzichtloos, want we zijn gewend dat we iets met elkaar doen. Maar dit is een proces waarin we alleen staan.”

De verschroeiende vuurwind, vijfdaagse december 1996 in Huissen, dinsdag
toespraken & gesprekken december 1996[1]

De oneindige ruimte van het niet-weten
Inleiding en gesprek vrijdagavond


Gebeden van de kosmos
Inleiding en gesprek zaterdag


Je staat in de stroom
Inleiding en gesprek zondag


Twee richtingen in je leven
Inleiding maandag


De verschroeiende vuurwind
Inleiding dinsdag


[1] Tao-zen Cahier #1
‘Terugkeren tot de oorsprong’, de eerste e-Book uitgave van stichting ‘zen als leefwijze’, bevat de volledige tekst van bovenstaande sessie van december 1996. Te downloaden bij e-Publicaties.
< terug naar ‘Sessies in Huissen