Aanwijzingen bij de Tao-zen meditatie

Klik onder voor de ‘Adem- en energie-oefening’:

Adem- en energie-oefening

Toelichting
“Het is zo, dat bankje, dat kussen, het klooster – dat wil zeggen, de ruimte waarin je aan jezelf bent overgelaten – dat zijn middelen. Maar ze werken pas als je weet waar het om gaat: dat het hulpen zijn om tot aandacht te komen. Maar dat tot aandacht komen is een heel ander iets, dat is het hele leven, echt het hele leven. Dat is je ademhaling als je slaapt, dat is je ademhaling als je werkt, dat is je ademhaling als je rust, dat is je ademhaling als je vakantie hebt. En aan de ademhaling zit de energie vast – maar het is eigenlijk omgekeerd: aan de energie zit de ademhaling vast, dat is de eigenlijke werkelijkheid.”
Maarten Houtman, De eerste en enige werkelijke revolutie’, Maarssen, mei 2001, zaterdagmorgen (video)

In ‘Aanwijzingen bij de Tao-zen meditatie’ worden aard en achtergrond belicht van de meditatie-oefening zoals die door Maarten Houtman in de loop van zijn lange praktijk als leraar ontwikkeld is.
Omdat die oefening zowel elementen uit de Taoïstische omgang met energie als uit de Zenpraktijk van het roerloos zitten omvat, zijn de aanwijzingen in het boekje en op de CD ingedeeld naar deze twee accenten:
– Aanwijzingen bij de adem- en energie-oefeningen handelt over de vraag hoe in contact te komen met de energie- en adembeweging in je lichaam, en de organen en functies die daarin een rol spelen.
– Aanwijzingen bij het zitten gaat in op de structuur en werkwijze van het roerloos zitten als oefening, en hoe deze oefening in je dagelijkse leven ingepast kan worden.
Op de bijbehorende oefen-CD vindt u de mondelinge instructie van Maarten Houtman, die u al oefenend in contact kan brengen met de essentie van beide oefeningen.

Tijdens de Tao-zen vijfdaagse sessie van april 1990 heeft Maarten Houtman een toelichting gegeven op achtergrond en gebruik van de Taoïstische energie-oefeningen.
Bestelinformatie
Maarten Houtman
Aanwijzingen bij de Tao-zen meditatie, 5e druk, 2001. Met instructie-Cd (of als download). Uitgave ‘Zen als leefwijze’ – zie Etalage.
Lees in ‘De grote en de kleine reis’ hoe Maarten de oefening zelf doet.

 

< terug naar Tao-zen meditatie