Kennen we onze daagse werkelijkheid?

Huissen | Vijfdaagse december 2001
woensdagavond 14 t/m zondag 18 december
“Je denkt: ‘natuurlijk, dat is zo en zo,’ waarbij je niet hebt opgemerkt dat je hebt waargenomen in een haast die echt waarnemen onmogelijk maakt. En omdat je dat zogenaamde eenvoudige leven niet echt waarneemt - het bereikt je niet - is de wereld van massacommunicatie een ver station. Het leed, de honger, de massaslachting dringt niet echt tot je door. Je ziet iets, bent geschrokken, en vergeet het weer in de loop van de dag, waarin je gewoon moet functioneren wil de zaak niet in het honderd lopen. 
Dat is al eeuwen aan de gang. Zo zijn we gevormd tot op dit moment in deze maatschappij. 
Moeten we zo doorgaan, altijd maar weer? Ik hoop van niet. Laten we er samen eens aandachtig naar kijken ”

Maarten Houtman, Kennen we onze daagse werkelijkheid? Convocatie vijfdaagse december 2001
Toespraken december 2001 op taozen.nl

New York, 11 september
Inleiding vrijdagavond


Leven vanuit het ongewetene
Inleiding zaterdagmorgen


Je hebt niet meer dan jezelf
Inleiding zondagmorgen


Wie ben ik?
Inleiding maandagmorgen


Van het leven genieten…
Inleiding dinsdagmorgen


Foto bovenaan: ‘Apollo 8: Earthrise’
In haar boek Wie, wenn wir ärmer würden, haalt de Duitse schrijfster Luise Rinser fascinerende uitspraken aan van ruimtevaarders, die de aarde ver vanuit het heelal mochten ervaren. Zoals deze van Rusty Schweikart: “Ik verloor in de kosmische ruimte mijn identiteit als astronaut, ik werd één met alles, met het universum.”
Soms klonk er in die uitspraken een vleugje mystiek door, zoals deze van James Irvin: “Op de maan voelde ik God als nooit tevoren. Er gebeurde daar iets met me, dat ik met alle mensen wil delen. Ik ging naar de maan als technicus en geestelijk onwetend, ik kwam terug als iemand die zich een broeder van alle mensen voelt.” Van Mike Collins is de uitspraak “Toen ik zo ver van de mensen op aarde verwijderd was als nooit te voren, stonden ze me meer na dan ooit.” Colins heeft het er ook over dat voor hem “het symboolgehalte van de vlucht evident was” – niet het technisch succes was indrukwekkend, maar “de transcendente ervaring van de eenheid van alle mensen ‘onder God’.”
Foto NASA.
< terug naar ‘Sessies in Huissen