De nooit eindigende vraag aan jezelf

Maarssen | Weekend mei 2001
vrijdagavond 11 t/m zondag 13 mei
Video-opnamen
“Als ik jullie vraag om bij het eten zo min mogelijk te praten, is dat geen maatregel van bovenaf. Het is een uitnodiging om eindelijk te proberen ervaren hoe je leeft, waar je leeft, wie je bent. En dat vraagt ongelofelijk veel aandacht.
Je gaat merken, als je dat probeert, dat geen dag hetzelfde is, geen uur, geen minuut. Want alles in de schepping verandert voortdurend. Transformatie kan alleen maar plaatsvinden als het helemaal tot ons doordringt. Tot die tijd gebeurt er niets, herhalen we onszelf voortdurend - en we merken het niet.

Dat is de grote moeilijkheid. Daarom zeg ik altijd: begin daar waar je nog nooit geweest bent. En dat is bij het allersimpelste: bij het functioneren van je lichaam, het tot je nemen en verteren van je voedsel, wat daar allemaal bij speelt. Dan hoef je echt niet rustig te worden of stil te worden, dat gaat vanzelf. Als je aandacht geeft - en niet afgeleid wordt! - dan gaan al die dingen waar we vanuit religieuze stromingen en godsdiensten ons best voor hebben gedaan, vanzelf. Want de kern is aangebracht, dat is: wakker worden in die beweging. Dat vraagt hele gerichte aandacht, voor alles.”

[lees verder: Convocatie weekend mei 2001 in Maarssen.
toespraken & gesprekken mei 2001[1]

De eerste en enige werkelijke revolutie
Inleiding zaterdagmorgen


Waaróm dan…?
Inleiding en gesprek zaterdagmiddag


Wat aan de psychologie vooraf gaat
Inleiding  zondagmorgen


[1] Van alle drie dagdelen zijn video-opnamen aanwezig


naar boven

< Terug naar ‘Sessies in Maarssen