De terugverbinding met het wezenlijke

Eefde | Leerhuis 5-daagse april '84[1]
dinsdagavond 10 t/m zondag 15 april
“Probeer die tijd die we elkaar niet zien, eens in de geest van wat gedaan hebben voort te zetten. We zijn alle twintig altijd aanwezig, in alles wat we doen. Niet in de zin van mensen die over onze schouder kijken of we het wel goed doen, maar in de zin van het vertrouwen wat in ons gegroeid is. Dat gaat met je mee, het vertrouwen dat jij in staat bent om in dit leven de terugverbinding te leggen, dat je zo bevoorrecht bent. Als mens namelijk.
Als mens ben je zó bevoorrecht, dat je niet hoeft te wachten op die lange, lange, lange, lange ontwikkeling over miljoenen jaren, dat alles terug zal zijn bij de oorsprong. Nee, jij kunt nu vanaf vandaag, ja, vanaf je geboorte eigenlijk maar nu duidelijker, die terugverbinding leggen en daarvan uitdrukking zijn in dit leven. En daarmee alles wat jij aanraakt, alles wat jij ziet, alles wat jij hoort, een extra dimensie geven. Een dimensie van de vereniging – die niet alleen maar in de gemeenschap van het lichaam hoeft te zijn, maar die op ieder moment kan plaatshebben, met alles en iedereen.
Uit: Maarten Houtman: De kracht van de hereniging, Vijfdaagse april 1984, zondagmiddag
Toespraken Leerhuis vijfdaagse april 1984

Het stille gewaar zijn
Inleiding woensdagmorgen


Open zijn voor wat er gebeurt
Inleiding woensdagmiddag


Achteloos slenterend…
Inleiding woensdagavond


Een leven vol met risico’s
Inleiding donderdag


Het sleurpatroon doorbreken
Inleiding vrijdag


De legende van koning David
Inleiding zaterdag


Het wrijven van de steen
Inleiding zondagmorgen


De kracht van de hereniging
Inleiding zondagmiddag

[1] Om de vrijblijvendheid van het wekelijks avondje mediteren te doorbreken, begon Maarten Houtman in 1984 met zijn ‘Meditatie Leerhuis’, een driejarige cursus met maandelijkse bijeenkomsten, waar de deelnemers zich voor de hele periode aan verbonden. Daaraan gekoppeld kwam een afzonderlijke vijfdaagse in het voorjaar - naast die van juli en december, waarvoor iedereen zich kon inschrijven.
De sessie van april 1984 was de eerste ‘Leerhuis vijfdaagse’. Maarten ging de eerste dag van start met drie toespraken. Het zou een intense sessie worden...

naar boven

< terug naar ‘Sessies in Eefde