Alles ontstaat van binnenuit

Huissen | Vijfdaagse december 1993
vrijdagavond 17 t/m woensdag 22 december

“En als ik zeg dat het grote oplettendheid vraagt, dan is dat niet in de zin van dat we niet zouden genieten, dat we niet de warmte van elkaars nabijheid zouden voelen. Dat zijn wezenlijke dingen. Maar dat we ze als het ware relateren aan iets wat geen einde neemt, en wat ook nooit begonnen is. En wat ons normaal ontgaat.
Waarmee ik zeggen wil: het is dus niet dat we ernstig zouden moeten zijn, dat we iets zouden moeten kunnen. Maar meer dat we voortdurend blijven beseffen dat er nog steeds iets is wat we niet gehoord hebben. Dat het nog steeds nodig is om te luisteren, naar binnen toe.
Want alles ontstaat toch van binnenuit, dat weten we toch... Het komt nooit van buitenaf, of het nou een plant is of een dier, het komt van binnenuit, zoals het ontstaat uit het onbekende – het ontstaan van de miljarden vormen van de schepping. En ze gaan ook weer in tot dat onbekende.
Dat weten we toch, dat kunnen we toch altijd waarnemen? Waarom beperken we ons dan tot datgene wat zich al in de vorm vertoont, zonder ons te bekommeren om waar het vandaan komt en waartoe het terugkeert.Maarten Houtman, Je verhouding tot wat je ontmoet, Vijfdaagse december 1993, zaterdag
toespraken en gesprekken december 1993:

Het besef van de dialoog
Inleiding vrijdagavond


Je verhouding tot wat je ontmoet
Inleiding en gesprek zaterdag


Een gevoel waar het eigenlijk om gaat
Inleiding zondag


Hoe komt het tot je?
Inleiding en gesprek maandag


De uitdaging aangaan
Inleiding dinsdag


Het komt vanzelf… 
Inleiding en gesprek woensdag


naar boven

< terug naar ‘Sessies in Huissen