Sessie Toespraken
met tekst en geluid

Het omschrijven van het blijvende draagt aan de ene kant het gevaar in zich dat je bij de omschrijving blijft steken. Maar het heeft aan de andere kant iets heel moois: door er altijd maar mee bezig te zijn, altijd maar, er op alle ogenblikken dat je niet iets hoeft te doen aandacht aan te geven, is het geleidelijk aan een steeds groter deel van je leven.
Maarten Houtman, Een blijvend gevoel van voorlopigheid
Jullie vragen je misschien af: waarom vertelt hij dat nou allemaal. Het is voor ons toch onbereikbaar, zeg je dan. Maar ik heb geleerd van verhalenvertellers – en er zijn vele verhalenvertellers geweest in mijn leven – dat als je zulke verhalen lang genoeg hoort, je gevoelig word voor iets wat je bezit, voor iets wat jij bent, en kun je er dus in het gewone leven plotseling opmerkzaam op worden. Dat is de reden dat ik zulke verhalen vertel.
Maarten Houtman, Een gevoel waar het eigenlijk om gaat
Maarten Houtman, 2005 | Foto Ingrid Bakker

U kunt hier een groot aantal toespraken beluisteren die Maarten Houtman tussen 1980 en 2007 gehouden heeft tijdens Tao-zen meditatiesessies.

Maarten’s grote kracht lag in zijn vermogen om in zijn toespraken leerlingen aan te spreken op een diepe laag van hun bewustzijn. Het ging voorbij aan het rationele denken. Zoals een van zijn leerlingen vertelt: “Ergens diep van binnen wist je dat wat gezegd werd van essentieel belang was, dat het daar om ging in het leven. Maar als je na moest vertellen wat je gehoord had, dan kon je dat niet meer. Wat bleef was een diep verlangen om dat wat aangeraakt was in je leven te brengen, om daar aandacht aan te geven.”


Indeling sessie-toespraken
op volgorde oefenplaats/tijdvak:
Leerhuis aan de Sterrelaan, 1988-2002
Opnamen van de maandelijkse bijeenkomsten

Sessies in Mennorode, 2005-2007
Opnamen van weekenden en meerdaagse sessies

Sessies in Maarssen, 1996-2005
Opnamen van weekenden en meerdaagse sessies

Sessies in Huissen, 1991-2000
Opnamen van meerdaagse sessies

Sessies in Eefde, 1983-1991
Opnamen van meerdaagse sessies

Audio Archief 1980-1982 
Vroege sessies in Bloemendaal en Maarssen

De geluidsopnamen, die Maarten Houtman meer dan vijfentwintig jaar van zijn sessie-toespraken maakte, vormen een uniek document in de geschiedenis van de Nederlandse meditatie. Dat wordt nog gecomplementeerd door de integrale transcriptie van de opnamen – door Klaaske Fokkens, bestuurslid van Stichting 'Zen als leefwijze', jarenlang met grote toewijding verzorgd.

naar boven

< terug naar Home