Mutatie van de geest

Eefde | Vijfdaagse april 1991
vrijdagavond 19 t/m woensdag 24 april
Op alle vragen zijn twee soorten antwoorden mogelijk: een antwoord waarmee je probeert duidelijk te maken wat die vraag in de gegeven situatie betekent, en één waarmee je probeert te laten zien wat voor consequenties het heeft in het grotere verband – het grotere verband wat niet ons leven is.
Ons leven speelt zich voor negenennegentig komma negen procent af in de voorlopige situatie tussen geboorte en dood, daar zijn we meestal mee bezig. Maar alle situaties hebben ook een andere implicatie, ze hebben tegelijkertijd plaats in een veel omvattender plan. En ik denk dat het nodig is om, naast de betekenis die een uitdaging, een moeilijkheid, verdriet, pijn, heeft in de voorlopige situatie, ook aan te geven wat het betekent in het grotere verband.

Meestal is de betekenis in het grotere verband diametraal tegenovergesteld aan wat de betekenis is in voorlopig verband. In voorlopig verband is verdriet iets wat je mijden moet, is tegenslag iets wat pech is, is alleen zijn erg naar, is verbonden zijn met iemand meestal een karwei.

In de betekenis van het grotere verband is het net omgekeerd. Daar zijn pijn en verdriet een ingang, een mogelijkheid om beter te beseffen waar jij staat en wie jij bent; dat zijn twee dingen die altijd samenspelen. En word je zelfs – ik meen dat letterlijk – dankbaar voor dingen die je aangedaan zijn en die je vanuit het voorlopige verband onrecht lijken.

Beginpassage van Verbonden in voorlopigheid’, vijfdaags april 1990, maandag.
toespraken vijfdaagse april 1991

Doorlopend besef
Inleiding vrijdagavond


Het gaat allemaal vanzelf…
Inleiding zaterdag


Een aandacht die niets vraagt
Inleiding zondag


Verbonden in voorlopigheid
Inleiding maandag


Doen zonder belang
Inleiding dinsdag


Kun je erbij blijven?
Inleiding woensdag


naar boven

< terug naar ‘Sessies in Eefde