Leerhuis a/d Sterrelaan
1988-2002

De ‘Sterrelaangroep’ in zijn eerste jaar, op de zolder van het pand aan de Sterrelaan in Hilversum

Het ‘Leerhuis aan de Sterrelaan’[1] werd september 1988 door Maarten Houtman in het leven geroepen als een maandelijkse meditatiegroep, waarin de dialoog centraal stond. Er was geen einddatum aan de bijeenkomsten gesteld. Ze zouden uiteindelijk tot 2002 voortduren.

De eerste jaren kwamen we bijeen op de Sterrelaan in Hilversum, het adres van Epi van der Pol, die jarenlang Tai Chi Chuan lessen gaf tijdens de Tao-zen sessies.
Klaaske Fokkens heeft al die tijd het woordelijk uittypen van de bandopnamen van de toespraken en gesprekken verzorgd. Voor het redigeren van de verslagen gaf Maarten Houtman enige richtlijnen, zoals de ‘korte evocatieve titel’ die iedere toespraak moest krijgen.

In zijn openingstoespraak: Jezelf ontdekken in de dialoog, gaf Maarten de richting van het project aan: “Het is een fictie om te denken dat je het alleen maar met ‘zitten’ of alleen maar met op elkaar ingaan kunt. Je hebt beide nodig, wil je althans in een mensenleven tot leegte raken.”

We volgen de Sterrelaangroep op de voet, negen seizoenen lang. Daarna zijn alleen nog incidenteel opnamen gemaakt.
Veertien jaar van intensieve gesprekken, in ongeveer dezelfde samenstelling. Dat mag een unicum genoemd worden.
Maarten bleef wel al die jaren zijn inleidingen houden, daarmee de deelnemers inspirerend in de dialoog op diepte te komen. Zijn toespraken krijgen ook op deze plek die centrale plaats.[2]


De Sterrelaansessies staan hieronder per seizoen geordend.
Bij de inleidingen van Maarten vindt u telkens de integrale tekst, in de eerste jaren gevolgd door een samenvatting van het gesprek.
[1] In 1984 begon Maarten Houtman met zijn driejarige ‘Leerhuis’, een maandelijkse cursus die een verdieping beoogde van de wekelijkse oefengroepen. In de ‘Sterrelaangroep’ was meer ruimte voor het gesprek, dat in de plaats kwam van de lichaamsbewustzijns-oefeningen van het Leerhuis.
De eerste jaren kwamen we bijeen op Sterrelaan in Hilversum, het adres van Epi van der Pol, , die jarenlang Tai Chi Chuan lessen gaf tijdens de Tao-zen sessies. 
[2] Klaaske Fokkens heeft al die tijd het woordelijk uittypen van de bandopnamen verzorgd. Voor het redigeren van de verslagen gaf Maarten Houtman enige richtlijnen, zoals de 'korte evocatieve titel' die iedere toespraak moest krijgen. 

naar boven

< terug naar Sessie-toespraken