Een grote liefde voor je naaste

Huissen | Sessie december 1991
vrijdagavond 18 t/m woensdag 23 december
Hanna Mobach, Spiraal, z.j.
Oost-Indische inkt op rijstpapier, 21x16cm
“Het is een hele diepgaande studie, die zijn eigen schoonheid heeft. Ik hoop nog altijd dat jullie gaan beseffen dat die studie naar binnen toe inderdaad iets heel bijzonders is. Niet wat er misschien door bereikt wordt, maar die studie op zichzelf: het leren kennen van het hele complex van je ‘ik’, is een wonderbaarlijke studie.
Maar dat betekent natuurlijk dat je niet iets moet willen bereiken daarmee, want dan is het geen studie meer, dan is het een opgave. En als iets de dood is van meditatie, dan is het dat het een opgave is, in plaats van een nooit eindigende verkenningstocht van je eigen geest.

Dat heeft nog een andere voorwaarde: dat je steeds beter gaat begrijpen dat het een studie is die altijd doorgaat. Juist zelfs als de geest tot rust gekomen is, dan eerst recht begint de spiraal naar binnen toe te gaan. Want als je aan het einde van je ‘ik’, merkt wat er verder nog aan de hand is, dan ga je beseffen dat het ‘ik’ een afgeleide vorm is van wat op allerlei gebieden plaatsheeft – zoals we op het ogenblik weten in de atomen, maar in vele, vele gebieden. Maar je kunt pas die studie voortzetten, wanneer je niet meer gehinderd wordt door die kinderachtige belangen van het ‘ik’, om iets te beheersen wat het niet beheersen kan.”

Maarten Houtman, Het besef is de kracht die je verbindt’, vijfdaagse december 1991, maandagmorgen
toespraken van december 1991:

Meegaan met wat er gebeurt
Inleiding woensdagavond


Iemand de kans geven veranderd te zijn
Inleiding donderdag


Staande in de leegte jezelf zien
Inleiding vrijdag


De geur van de stille momenten
Inleiding zaterdag


Een niet-aflatende aandacht
Inleiding zondagmorgen


Seksualiteit en meditatie
Inleiding zondagmiddag


Het besef is de kracht die je verbindt
Inleiding maandag


naar boven

< terug naar ‘Sessies in Huissen